De energiebalans. Waarschijnlijk heb je dit fenomeen al meerdere malen gehoord tijdens je tijd in de sportschool. Dit is ook niet echt een verrassing, het is namelijk dé beslissende factor voor het afvallen (of juist aankomen).

Energiebalans; wat is het?

Het woord zegt het eigenlijk al. Het betekent letterlijk dat je energie in ‘balans’ is (of juist niet….). Voor sommige doelen moet je energie juist niet in balans zijn, hierover dadelijk meer. Bij energie moet je denken aan alles wat je eet of drinkt, maar ook alles wat je verbrandt. Wanneer de energie die je lichaam binnenkomt gelijk is aan de energie die je lichaam uitgaat is het dus precies in balans. Het gevolg hiervan is dat je op gewicht blijft.

Energiebalans als doel: afvallen

Een veel voorkomend doel is afvallen. Dit is een doel waarbij de energiebalans alles beslissend is. Cruciaal is hierbij dat je energie juist niet in balans is! Afvallen gebeurt namelijk wanneer je minder eet (en drinkt) dan je verbrandt. Je energie is hierbij dus niet in balans, maar er is als het ware een energie tekort. Hoe groter dit tekort, hoe sneller je afvalt. Laat ik dit even duidelijker maken met een voorbeeld.

Voorbeeld

Een persoon heeft een kantoorbaan en sport 2x per week. Over het algemeen is hij/zij niet heel actief waardoor de dagelijkse caloriebehoefte 1800 kcal (calorieën) is (de energie die nodig is om op gewicht te blijven!). Je kunt nu eigenlijk al meteen concluderen dat dit voorbeeld over een vrouw gaat, bij mannen is de caloriebehoefte namelijk een stuk hoger. Mannen mogen (moeten) dus meer eten om op gewicht te blijven, een gelukje voor de mannen! Nu is het doel van deze vrouw om af te vallen. Ze zal dus moeten zorgen dat ze een energietekort heeft ten opzichte van die 1800 kcal. Om niet al te snel af te vallen (dit raad ik ook zeker af!) gaan we voor een dagelijkse inname van 1500 kcal. Let wel op dat echt alles wat je eet én drinkt meetelt voor je dagelijkse calorie inname! Een handige tip: download een app waarbij je alles precies kan invullen zodat je aan het einde van de dag precies weet wat je binnen hebt gekregen!

Hou alles bij om je doel te halen

Wanneer er voor een bepaalde periode een inname van 1500 kcal wordt gehanteerd, zal deze vrouw afvallen. Je lichaam werkt nooit per dag, dus een dag een uitschieter is echt geen probleem. Pak het ritme zo snel mogelijk weer op zodat je aan het einde van de week alsnog in een tekort hebt gezeten. Heb je een keer een week gemiddeld 1600 kcal gegeten? Geen probleem, je valt nog steeds af, maar misschien net is minder snel. Dit is echt niet erg, af en toe moet je kunnen genieten van al dat lekkere eten, dit houdt je alleen maar scherp en gemotiveerd! Uiteindelijk gaat het er dus om dat je dit tekort voor een langere periode hanteert en dan zie je vanzelf resultaat!

Voedingsadvies aanvragen

Heb je hier hulp bij nodig en weet je niet precies wat je dan kan eten/drinken? Bij VisionFit kan je terecht voor al deze vragen omtrent voeding. Neem gerust een kijkje op https://visionfit.nl/diensten/voedingsadvies/ of neem direct contact op.